تعیین هدف و هدفگذاری یکی از اولین اصول موفقیت میباشد. تمام افراد موفق از هدفگذاری و درست انجام دادن مراحل هدفگذاری صحبت میکنند.
با توجه به تحقیقات اینجانب، روشهای مختلفی از تعیین هدف وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود رادارند. هر شخص موفق یکی از آن روشها را حتماً استفاده کرده است.
کلمه هدفگذاری
از هرکس بپرسید هدفگذاری چیست؟ یک جوابی متفاوت از جواب دیگران دارد.
آنجاست که متوجه میشوید هدفگذاری دو کلمهٔ مشخص است، ولی برای هر فردی یک تفسیر منحصربهفرد دارد.
با تحقیق در این زمینه به این نتیجه میرسیم هر فردی بهتنهایی منحصربهفرد است و نقاط قوت و ضعف مختص خودش را دارد.
بنابراین نمیتوان برای تعیین هدف یک نسخه مشترک برای همه انسانها تجویز کرد.
تعیین هدف چیست؟
داشتن یک هدف مشخص که بهروشنی تعریف شده، یکی از عوامل موفقیت در کوچینگ است.
هنگامیکه مراجعهکننده بیهدف است اگر هدفی را تجسم کند، بهاحتمالزیاد به آن دست میابد، همانطور که گفته شد اگر شما نمیدانید که در حال رفتن به کجا هستید درنهایت از جایی دیگر سر در میآوردید.
هنگامیکه یک شخص میتواند آنچه را که در آینده میخواهد، ببیند اغلب متوجه میشود که در تمامی مدت فرصتهای زیادی را در اختیار داشته است ولی فقط آنها را نمیدیده است چون در آن مدت نمیدانسته چه میخواهد.
فرآیند کوچینگ برای تعیین هدف
هرگاه یک فرد میگوید یک هدف بزرگ دارد که میخواهد به آن برسد و یا وقتیکه میخواهد زندگیاش را تغییر دهد، با یک مربی جلسه کوچینگ برگزار میشود.
فرآیند کوچینگ اینگونه انجام میشود:
مرحله اول
-مربی با سؤالات قدرتمند اهداف مراجع را به چالش میکشد:
۱- چه چیز میخواهی؟(دقیق و شفاف بنویسید)
۲- برای رسیدن به هدفت به چه چیزهایی نیاز داری؟
۳- در حال حاضر چه مهارتی داری؟
۴- برای رسیدن به هدفت چه مهارتی را باید به دست بیاوری؟
۵- چه نتیجهای را میخواهی بگیری؟
مرحله دوم
بررسی پاسخها
اگر جواب سؤالات درست باشد نشاندهندهٔ این است که، اصطلاحاً اهداف قابلاندازهگیری نوشته شده است و شاخصهای اندازهگیری وجود دارد… ولی اگر پاسخها درست نباشد برای تعیین اهداف باید دوباره به مرحله اول برگردید.
مرحله سوم
هنگامه که هدف تعریف شد و فرد آن را به بخشهای مختلف قابلاندازهگیری تجزیه کرد، باید شاخصها و نقاط عطف برای دستیابی به آن تعیین شود این مرحله بهعنوان دستیابی به هدف ثبت میگردد.
سپس از مراجع میخواهد که اسمش را زیر اهداف بنویسد و امضاء و تاریخ ثبت کند.
مرحله چهارم
فرد باید به اهدافی که تعیین کرده است باور داشته باشد. اگر فرد معتقد است که برای رسیدن به هدفش مشکلاتی دارد و نسبت به رسیدن به آن مطمئن نیست، مربی با ابزارهایی که دارد به فرد اهداف کوتاهمدتتر پیشنهاد میکند تا فرد را به چالش بکشد، ولی منجر به شکست او نشود و بعد بررسی میکند آیا این اهداف باعث تغییر و رشد مراجع میشود یا خیر.
چون نقش مربی کمک به فرد برای دستیابی به اهداف است.
نتیجهگیری
برای دستیابی به اهداف و تعیین هدف در کوچینگ با کمک یک مربی مؤثر، چهارمرحله فرآیند کوچینگ بهتناوب انجام و بررسی میشود تا مراجع کننده به اهداف موردنظر خود برسد، آنگاه مربی و مراجع کننده جشن رسیدن به اهداف را برگزار میکنند.
نویسنده: جناب آقای محمدرضا پیرمراد طهرانی از دانش پذیران دوره سوم تربیت کوچ حرفهای کسبوکار ویدان
نظر بدهید