
مديريت خويشتن
پاول هرسی وکنث بلانچارد: «کسانی که از کارها نتیجه خوب میگیرند، از خویشتن احساس خوبی دارند». خویشتن هر انسان، یگانهای است که با هر انسان دیگر و با هر قرابتی متفاوت است و چنانچه انسانی از انسانها کم شود، دیگر کسی نیست که جای او را بگیرد و اصطلاحاً هر فرد، انسانی منحصربهفرد است.
مدیریت خویشتن موضوعی است که اخیراً در ادبیات مدیریت مدنظر علمای این رشته قرارگرفته است. نقطه قوت این سبک مدیریتی، خود انسان است که میخواهد مدیریت کردن را از خودش شروع کند و در جامعه به اوج برساند. یقیناً راز موفقیت انسانها در پیچیدگیهای هزاره سوم "مدیریت خویشتن" خواهد بود. حفظ ارزشها و آزادیهای فردی و تحصیل استقلال فردی مهمترین نتیجه است که انسانها از فعالیتهای خود انتظار دارند. مدیریت خویشتن مقولهای است که در ایجاد قدرت افراد برای مدیریت بر رفتار و عملکردشان در حیطه فردی و سازمانی و در جهت ارتقای بهرهوری نقش مهمی را ایفا میکند.
در دوره مدیریت خویشتن، دکتر احمد روستا، پدر بازاریابی ایران، از مدیریت خویشتن و اهمیت آن در زندگی صحبت میکند. در این دوره با چند مدل کاربردی برای استفاده در زندگی آشنا میشوید. احمد روستا ابتدا مدل 4 عین فارسی را آموزش میدهد. تعریف کوچ و 5 عاملی که کوچ در انسان شکل میدهد را بیان میکند. از اهمیت واژهها در زندگی سخن میگوید. چگونگی تبدیل واژهها به 7 واو، الفبای خوشبختی را توضیح میدهد. و در بخش آخر 7 کلید موفقیت و رستگاری را یاد میدهد.
مدیریت خویشتن فرایندی درونی و فکری است که فرد از طریق آن میتواند بهطور خودآگاه و سازنده تفکرات خود را بررسی و تغییرات در جهت نوآوری و پیشرفت را ایجاد کند. مدیریت خویشتن به دنبال تغییر نگرش و شخصیت نیست، بلکه میخواهد رفتار را تحت کنترل دربیاورد و اگر لازم باشد تغییراتی را در آن ایجاد کند، بهعبارتدیگر مدیریت خویشتن از معرفت پذیری اجتماعی نشات میگیرد.
شخصیتهای برجسته تاریخی همیشه بر خویشتن مدیریت میکردند. درواقع این امر بود که از آنان افرادی برجسته و موفق ساخت. امروزه، ضروری است که اکثریت ما، حتی تعدادی از ما، که استعداد و تواناییهایی معمولی دارند، مدیریت بر خویشتن را بیاموزند.
مهمترین رویدادی که در آینده به وقوع خواهد پیوست قطعاً فناوری یا تجارت الکترونیک نخواهد بود، بلکه یک تغییر و تحول اساسی در زندگی بشری اتفاق خواهد افتاد که همانا با رشد فزاینده و محسوس تعداد انسانها موردتوجه قرار میگیرد. نخستین گام، مدیریت انسانهاست که در سرلوحه آن مدیریت خود افراد بر خودشان (مدیریت خویشتن) است.
باید بهاندازه کافی، برای شناخت خود وقت صرف کنید. اگر نسبت به امور خود تسلط نداشته باشید، بهزودی درمییابید که در آنچه موردعلاقه شما بود و انتظار داشتید به موفقیت نمیرسید. مدیریت خویشتن، بدین معنی نیست که اجازه دهید کارها بر شما تسلط داشته باشند بلکه شما باید بر کارها حکومت کنید. شما تنها کسی هستید که میتوانید مشخص کنید که باید چگونه بیندیشید و چگونه رفتار کنید. مدیریت بر خود، روش سودمندی است که میتوانید به بهترین نحو در تمام جنبههای زندگیتان از آن استفاده کنید. در دوره مدیرت خویشتن، احمد روستا بهصورت کاملاً تجربی و کاربردی شمارا برای خود مدیریتی راهنمایی میکند.
مدیرانی که میتوانند بر خود تسلط داشته و رفتار خود را کنترل کنند، در مدیریت خود نسبت به مدیرانی که زود به هیجان میآیند و در یک شرایط خاص نمیتوانند عواطف و احساسات خود را کنترل کنند، موفقتر هستند.
