امروزه ما در دنیای بیثبات، بدون قطعیت، پیچیده و مبهم زندگی میکنیم، اما تفکر ما درباره دنیا هنوز مثل قبل است. نحوه فکر کردن ما فنی یا اصطلاحاً LAMO (خطی، انسان محورانه، مکانیکی و نظاممند) است. دنیا خطی نیست و شامل چرخههای بازخورد است، بااینحال ما به شکل خطی و سادهانگارانه به آن نگاه میکنیم. ما مرکز دنیا نیستیم، بااینحال به همهچیز با لنز انسانمحوری نگاه میکنیم. دنیا تطبیقپذیر و ارگانیک است، ولی ما فکر میکنیم مثل یک ماشین کار میکند. دنیا یک شبکه پیچیده با میزانی از اتفاقات تصادفی است، اما همهچیز را منظم، ایستا و همراه با دستهبندی و سلسلهمراتب میبینیم. در تفکر ما پیشداوریهایی است که مطابق با نحوه کار دنیا نیست. ما این پیشداوریها را روی دنیا اعمال میکنیم و اغلب بازخورد مهمی که دنیا به ما میدهد را نادیده میگیریم که منجر به نتایجی که دوست نداریم، میشود.
«تفکر سیستمی» نوعی نگاه به جهان هستی و پدیدههای آن است. این شیوه تفکر، روششناسی مؤثری را برای سیستمهای اجتماعی فرهنگی در محیط آکنده از آشفتگی و پیچیدگی، ارائه میدهد. در تفکر سیستمی، صرفاً به اجزاء و جزئیات یک سیستم نگاه نمیشود بلکه چگونگی تعامل بین اجزاء و نیز برهمکنش آنها و محیط، بررسی میشود. اساس تفکر سیستمی یادگرفتن روشهای جدید تفکر است که مطابق با دنیای واقعی هستند و به راهکارهای بهتر، نوآوریهای بهتر و نتایج بهتری منتهی میشود.
در دوره تفکر سیستمی، درک کابررا، مدرس دانشگاه کورنل و محقق ارشد پلکتیکا، به شما یاد میدهد که چگونه با کمک تفکر سیستمی، برای اثرگذاری بیشتر به شکل شخصی و حرفهای استفاده کنید. آنچه در این دوره میآموزید، عبارتاند: از تفکر سیستمی چیست؟ چرا تفکر سیستمی ارزشمند است؟ چگونه از تفکر سیستمی استفاده کنیم؟ همچنین در این ویدان همهچیز درباره قدرت مپینگ در تفکر سیستمی، همراه با مثالهای کاربردی در دنیای واقعی آموزش داده میشود.
تفکر سیستمی مسئله مهمی است که در هر سازمانی میتواند رشد آنها را با سرعت بیشتری افزایش دهد. هر کس فعالیت گروهی، کار تیمی و مشاغل سازمانی را تجربه کرده باشد، یا برای مدت کوتاهی برای آموزشوپرورش دیگران تلاش کرده باشد، تفکر سیستمی را تجربه کرده است. یکی از ضعفهای عمده موجود در بسیاری از فرهنگهای کمتر توسعهیافته، ضعف در تفکر سیستمی است. یکی از مزایای مهم تفکر سیستمی، توانایی مواجههٔ اثربخش با این دست از مسائل و ارتقای تفکرات به سطحی است که منجر به کسب نتایجی مطلوب حتی در شرایط پیچیده میشود.
تفکر سیستمی دامنه انتخابهای موجود برای حل مسئله را با توسعه و بهبود تفکر و کمک به ما برای حل مشکلات به روشهای جدید و متفاوت گسترش میدهد. درعینحال، اصول تفکر سیستمی ما را آگاه میکند که هر راهحلی که انتخاب میکنیم، چه تأثیری بر بخشهای دیگر سیستم میگذارد. با پیشبینی تأثیر هر رفتار و تصمیم، میتوانیم تبعات منفی آن را به حداقل ممکن برسانیم. بنابراین تفکر سیستمی به ما این امکان را میدهد که انتخابهای آگاهانه انجام دهیم. فردی که نحوه تفکر خود را بر نگرش سیستمی استوار میکند، نهتنها تا حدود زیادی از یکبعدی بودن و سطحی فکر کردن در امان است، بلکه از تعصب ناآگاهانه و یکسونگری در امنیت است و میکوشد به شناخت کاملتری از موضوعات و سیستمهای محیطی خود دست یابد و درنتیجه میتواند در موقعیت شناختهشدهتری وظایف خودش را انجام دهد.
اگر فلسفه تفکر سیستمی را ریشهای یاد بگیریم، در تمام بخشهای زندگی از آن استفاده میکنیم و میبینیم که چطور زندگی ما یک نظم خیرهکننده به خود میگیرد و هر تصمیم ما (حتی پوشیدن لباس برای یک مهمانی) میتواند اثرات مثبتی بر جای بگذارد.
-
آنچه دراین دوره خواهید دید
-
درک چرا، چه چیز و چطور
-
ناشناخته ها را ببینیم
-
چرخه بازخورد تفکر سیستمی
-
مدل های ذهنی
-
تکنیک DSRP
-
اشتراک گذاری معنا و نه فقط اطلاعات
-
قدرت مپینگ در تفکر سیستمی
-
یک گرامر بصری
-
نقشه های DSRP
-
یک مثال کاری
-
مثال های واقعی
-
توسعه هوش هیجانی با تفکر سیستمی
-
یک درس کلیدی