امروزه افراد زمان زیادی را صرف تحصیل و مطالعه دروس آموزشی میکنند، بنابراین برای اینکه زحمات آنها به هدر نرود باید از برنامهریزی دقیق، مدیریت زمان درست، هدفگذاری و تصمیمگیری برای آیندهٔ خود برخوردار باشند.
اما این موارد را نمیتوان از خود فرد انتظار داشت و اگر به خود آنها واگذار کنیم، ممکن است نتیجهٔ خوبی نداشته باشد.
بنابراین برای تحقق این امر باید از یک کوچ تحصیلی استفاده کرد؛ اما کوچ تحصیلی کیست و کوچینگ تحصیلی و آموزشی به چه کسی گفته میشود؟
هدف ما از تهیه این مطلب بررسی و یافتن جواب برای دو سؤال مطرح شده است.
کوچینگ را میتوان فرایندی در نظر گرفت که بین کوچ و مراجعهکننده در یک فرایند فکری انجام میشود که پتانسیل بسیاری از کارها در شخص مراجعهکننده توسط کوچ آموزشی به وجود میآید و باعث میشود فرد به مهارتهای بیشتری دست پیدا کند و درزمینهٔ مدنظر که در آن مهارت دارد، موفق عمل کند.
حال اگر بخواهیم این کوچ را به تحصیلات دانشآموز ارتباط دهیم باید گفت نقش کوچ تحصیلی و آموزشی در موفقیت وی نقش کلیدی بهحساب میآید.
زیرا میتواند به کمک کوچ تحصیلی راه درست فکری را برای دروس خود پیداکرده و در تمامی مراحل امتحانات اعم از مدرسه، بیرون از مدرسه یا حتی کنکور موفقیت لازمه را کسب کند.
پس اگر بخواهیم تعریف دقیقی از کوچ تحصیلی و آموزشی داشته باشیم باید بگوییم فردی است که به کمک تجربهای که دارد راه درست را از غلط برای دانشآموز مشخص میکند.
مربیها به شاگردان خود کمک میکنند تا مسیر پیشرفت خویش را با بهکارگیری قدرت خیال و تفکر خودشان و بدون هیچ مانعی، پیدا کنند.
مربیگری با آموزش دادن تفاوت دارد. چراکه در آموزش مطالبی به افراد ارائه میشود که جنبه عمومی دارند و برای هر فردی بهصورت فردی پاسخگو نمیباشند طور کلی یکی از انواع کوچینگ که شاید تعریف آنچنان روشنی برای آن وجود نداشته باشد کوچینگ تحصیلی است.
معمولاً کوچینگ تحصیلی یک مکالمه خصوصی و دونفره بین یک کوچ تحصیلی و یک دانشآموز یا دانشجویی است که میخواهد مهارتها و عملکرد خودش را بهبود ببخشد.
با کمک این کوچ میتوانید مهارتهای مدیریت زمان را یاد بگیرید، برای خود هدفهایی روشن مشخص کنید، هوشمندانهتر مطالعه کنید و برای آزمونهایتان کاملاً آمادهباشید.
این نوع کوچینگ به دانشآموز کمک میکند تا بتواند با شناخت کامل از خود و با مشخص کردن هدفهای زندگی آینده و نیز با توجه بر آنچه از خودشناسی خود به دست آورده است. دوره تحصیل خود را با موفقیت سپری کرده و مناسبترین رشته تحصیلی را برای خود انتخاب کند.
داشتن انگیزه مهمترین موضوع برای موفقیت در هر کاری است.
دانشآموزانی که در آستانه انتخاب رشته برای کنکور هستند یا حتی دانشآموزانی که میخواهند در دروس خود موفقیتهای لازمه را به دست بیاورند نیازمند داشتن تمرکز کافی هستند تا بتوانند مسیر موفقیت خود را در عرصه تحصیلی مستحکم کنند.
کوچ تحصیلی فردی است باتجربه که به کمک تجربه و علمی که دارا است، میتواند راهنمای مسیر موفقیت فرزند شما باشد.
نام کوچ تحصیلی همیشه همراه دانشجویان و دانشآموزان است و برای ارائه راهحلهای منطقی در شرایط بحرانی فرد موردنظر ایفای نقش میکند.
این شخص فردی خبره در کار موفقیت تحصیلی است که برای امور مختلف ازجمله انتخاب رشته و در شرایط روحی بد دانشآموز میتواند کمکحال وی باشد.
کوچ تحصیلی در انتخاب رشته، چه مربوط به مدرسه و پایه نهم باشد چه مربوط به انتخاب رشته دانشگاه، نقش بسیار پررنگی دارد.
زیرا دانشآموز باید قبل از ورود به محیط آموزشی جدید چه استعدادهایی را دارد که میتواند زندگی او را تغییر دهد.
اینجاست که نقش کوچ تحصیلی بسیار مهم میشود. دانشآموز از خود میپرسد برای من رشته ریاضی بهتر است یا تجربی؟
رشته انسانی برای من آینده شغلی مناسبی را دارد یا خیر؟ و در اینجاست که به ابهام زیادی برمیخورد و این اهمیت نقش کوچ تحصیلی در انتخاب رشته را نمایان میکند.
همین موضوع برای دانشآموزانی که میخواهند به دانشگاه ورود کنند هم وجود دارد. دانشآموز از خود میپرسد من میتوانم در رشته موردعلاقه خود تحصیل کنم؟
اصلاً رشته موردعلاقه من چیست؟ و هزاران هزار چرای دیگر در ذهن او شکل میگیرد.
در اینجاست که کوچ تحصیلی با کمک سنجشهای علمی و فرآیندهای کاربردی برای شناخت جوان موردنظر وارد میدان میشود و میتواند او را در خصوص رشته کارآمدتر راهنمایی کرده و در مسیر مطمئن تحصیلی قرار دهد.
پس نقش کوچ تحصیلی در انتخاب رشته او یکی از ارکان جداییناپذیر مسیر تحصیلی دانشآموز و به طبع برای خانواده است.
یک کوچ آموزشی، مانند کسی است که آینهای در برابر شما گرفته. به این شیوه، او درون شمارا به خودتان نشان میدهد.
هدف یک کوچ از این کار نمایاندن زوایای پنهان وجود شما به خودتان است. او خوب میداند که دلیل سرگردانی شما چیست و در جهت رفع این مشکل آموزش دیده.
دلیل ناکامیهای ما، همیشه عدم لیاقت یا نبود استعداد نیست. در بیشتر مواقع، عدم آشنایی با تواناییهای درونی و ناکارآمدی در استفاده از آنها است که منجر به این امر میشود.
به بیان ساده، حافظ میفرماید: فکر هر کس بهقدر همت او است. یعنی اگر توانایی انجام کاری را نداشتیم، هیچوقت رؤیای آن را در سر نمیپروراندیم.
پس مشکل کجا است؟ چرا هنوز نمیتوانیم درست تصمیم بگیریم و راه مناسب را برویم؟ چرا هر بار به در بسته میخوریم و شوق اولیه خود را زود از دست میدهیم؟
یک مربی کوچ به شما کمک میکند به پاسخ تمام این سؤالات برسید.
بتوانید تمام آنها را پشت سر بگذارید و در راه درست قرار گیرید. راهی که انتهایش، موفقیت است. کافی است یک مربی خوب پیدا کنید و همکاری لازم را با او انجام دهید.
در این مسیر، مربی کوچینگ تحصیلی با انجام کارهایی شمارا تشویق به کشف مسیر میکند.
او دلسوزانه کنار شما است. تنها به شما فکر میکند و هدف او، پیشرفت و تعالی شخص شما است.
طرح مساله
سؤالی که خیلی از بچهها و دانشآموزان با آن درگیر هستند این است که اصلاً چرا باید درس بخونم؟
جواب به این سؤال از دو دیدگاه اهمیت دارد.
دیدگاه اول: اولین مورد این است که اگر جواب به این سؤال را ندانیم عملاً درس خواندن برای ما خستهکننده میشود و بعد از شروع احساس بدی پیدا میکنیم. چونکه فکر میکنیم کار بیهودهای انجام میدهیم و این کار در نتایج ما تأثیری ندارد.
دیدگاه دوم: دیدگاه دیگر این است که ما باید چرایی انجام هر کاری را بدانیم. اگر تابهحال به نتیجه خوبی نرسیدید و فکر میکنید نمیتوانید خودتان را برای درس خواندن آماده کنید و نتیجه بگیرید احتمال دلیل (چرایی) قوی ندارید.
گوته میگوید:" اگر چرایی را بدانید با هر چگونگی خواهید ساخت."
پس قبل از انجام هر کاری دلیل یا چرایی انجام کار را بدانید و بعد از آن سراغ نتیجه بروید یکی از دغدغههایی که معمولاً دانشآموزان با آن درگیر هستند بحث انتخاب رشته است. انتخاب رشته در سال نهم و بعد از کنکور از مهمترین دغدغهای است که دانشآموزان با آن درگیر هستند.
یکی از افرادی که در انتخاب رشته میتواند خیلی مؤثر باشد و اثرگذار باشد کوچ آموزشی و تحصیلی است.
سؤالی که خیلی از دانشآموزان میپرسند این است که آیا مشاور آموزشی همان کار کوچ آموزشی و تحصیلی را انجام نمیدهد؟
خیر، کوچ آموزشی معمولاً سراغ تحلیل شخصیتی افراد میرود و سعی میکند نقاط قوت و ضعف دانشآموز را بررسی و تجزیه تحلیل کند تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کند.
همچنین سراغ لایههای زیرین دانشآموزان میرود تا بتواند به بهترین نتیجه دست پیدا کند.
مشاور آموزشی معمولاً فقط سراغ مباحث و مطالب آموزشی میرود و دانشآموز را از طریق مطالب درسی بررسی میکند و این نوع مطالب برایش اهمیت دارد.
سالانه چقدر فارغالتحصیل در مقاطع لیسانس و فوقلیسانس حتی دکتری!!! میبینم که میخواهند دوباره در کنکور شرکت کنند تا رشته خودشان را تغییر بدهند.
کوچ آموزشی به دانشآموز کمک میکند تا چندین سال از عمرشان را ذخیره کنند و بهترین سالهای زندگیشان را هدر نرود.
کوچ تحصیلی چگونه بحرانهای درسی را مدیریت میکند؟
ابتدا لازم است بدانید کوچ تحصیلی چه کسی است تا بتوانید به معنی درست کوچینگ تحصیلی و آموزشی بپردازید؛ فردی که کوچ کننده تحصیلات است، اعتقاد دارد که افراد میدانند چگونه باید با مشکلات درسیشان کنار بیایند اما گاهی در این مسیر دچار شک و تردید میشوند و به یک فرد نیاز دارند تا آنها را کمک کنند و بهوسیله آن فرد بتوانند به جواب سؤال و راه درست تحصیلی که در پیش دارند، برسند.
کوچ تحصیلی تمام تلاش خود را میکند تا دانشآموز به درجات عمیقتری از فکر کردن در خصوص کسب علم ترغیب شود که بتواند مطالب جدیدی را یاد گرفته و اطلاعاتی دراینباره کسب کند؛ نه اینکه کوچ به او چیزی را مستقیماً یاد بدهد؛ نکتهٔ دیگری که میتوان از دلایل موفقیت کوچهای تحصیلی در نظر گرفت، این است که آنها بر روی اهداف آینده و فرصتهایی که پیش رویشان است، تمرکز میکنند که میتواند یک مورد از مهمترین آنها کسب موفقیت در کنکور باشد نه بر روی مشکلات پیشین، چراکه معتقدند مهمترین لحظه حال است، از همین جهت همیشه روبهجلو حرکت میکنند و به موفقیت نیز میرسند.
یک کوچ یا مربی تحصیلی و آموزشی معتقد است که توانایی و استعداد افراد در درس خواندن از چیزی که خودشان گمان میکنند، بیشتر است و تنها به یک محرک نیاز دارند تا حس درس خواندن هدفمند را در آنها به وجود آورد، کوچ در تحصیلات و موارد بحرانهای درسی به دانشآموز کمک میکند تا پلهپله به جایگاه بالاتری در علم دست پیداکرده و درنهایت درجایی بایستد که خودش و کوچش میخواهند و آن هم بهطورقطع موفقیت حداکثری در جایگاههای علمی است.
کوچینگ تحصیلی را میتوان یک عملکرد مکالمه محور دانست که مربی تحصیلی در آن با دانشآموز مراجعهکننده شروع به صحبت میکند و اهدافی را نیز در این راستا تعیین میکنند، اهدافی که در این مرحله بررسی میشود، باید
SMART باشد یعنی هدف درسی صریح و مشخص باشند.،
M: measurable، موفقیت تحصیلی قابلاندازهگیری باشند.
A: achievable، کسب رتبههای مطابق با تواناییهای درسی دستیافتنی و لمس کردنی باشند.
R: realistic، هدف درسی انتخاب باید واقعگرایانه باشند.
T: timely، از یک چهارچوب زمانی و برنامهریزی درسی مناسب برخورد دار باشند
در کنار اهداف تحصیلی که تعیینشده است، کوچ به دانشآموز مراجعهکننده کمک میکند تا شرایط را رؤیایی فرض نکند، بلکه منطق را در ادامه تحصیلات خود به کار ببرد و سختیهای راه را در نظر داشته باشد، سپس به او شیوه و روشهایی که میتوان یک مدیریت درست بر تحصیلات خود را داشته باشد معرفی میکنند.
برنامهریزی کوچینگ تحصیلی برای دانشآموز چگونه است؟
تا اینجای کار فهمیدیم که کوچینگ تحصیلی نیز به معنی انجام اقداماتی در جهت به حداکثر رساندن عملکرد تحصیلی دانشآموزانی است که به پیش کوچ مراجعه کردهاند، و اینکه شیوهٔ کوچینگ تحصیلی به افراد کمک میکند که یک موضوع را یاد بگیرند نه اینکه قصد آموزش را داشته باشد.
کوچینگ تحصیلی را میتوان مکالمه و ارتباط بین یک مربی تحصیلی و فردی که در حال آموزش است، دانست، این مکالمه و ارتباط که بین این دو فرد صورت میگیرد، در جهت افزایش مهارتهای فرد آموزنده و بهبود شرایط تحصیلی است.
چراکه یک کوچ تحصیلی برای او برنامهٔ مناسبی میریزد یا زمانبندی کارهای او را بهگونهای انجام میدهد که بهترین حالت ممکن باشد و فرد علاوه بر آموزشهای لازم به دیگر امور خود نیز برسد.
همچنین به فرد نحوهٔ صحیح مطالعه را با بازدهی بالا یاد میدهد و موارد دیگری که تأثیر مثبتی بر زندگی فرد دارد را موردبررسی قرار میدهد.
کوچ تحصیلی چه صحبتی با دانشآموز دارد؟
دانشآموز در جلساتی که با مربی تحصیلی خود دارد، بر روی موضوعاتی که بر روی آنها مشکل داشته یا باعث چالشهای زیادی برای عدم موفقیت در تحصیلات است به بحث میپردازد و ازآنجاییکه یکی از مهارتهای مربی تحصیلی، پرسش سؤالات چالشبرانگیز است، شما بهراحتی متوجه نقاط ضعف خود شده و در همان جلسه به برطرف کردن آنها اقدام میکنید تا مشکلات روی یکدیگر انباشته نشوند و تأثیر معکوس و منفی بر روند آموزشی شما نگذارد.
این صحبت کردن با مشاور تحصیلی که به نام کوچ تحصیلی شما شناخته میشود میتواند راجع به تأثیر علم بر آینده شما، مشکلات درسی فعلی، چالشهایی که از سوی خانواده برای تحصیلات ایجاد میشود، رقابت دوستان و نزدیکان در کسب موفقیتهای تحصیلی مانند معدل بالا یا رتبه کنکور خوب، برنامهریزی روزانه درسی، حل مشکلات شخصی که مانع تمرکز روی درس میشود، آینده شغلی رشته انتخابی و.... باشد.
یک کوچ و فرایند کوچینگ چه تغییری را در دانشآموزان و محصلان به وجود میآورد؟
ازآنجاییکه کوچ با افراد، یک ارتباط فعال برقرار میکند، میتواند بهمرور و گذشت زمان، تأثیر زیادی بر افراد بگذارد و حسهایی را در وجود آنها به وجود آورد که فرد احساس ارزشمندی و مهم بودن کند، در رابطه با این احساسات میتوان به مواردی چون:
• دادن اعتمادبهنفس به دانشآموز • ایجاد حس امنیت در زمان حضور پیش کوچ • ایجاد حس رازداری میان کوچ و فرد محصل که یکی از اصلیترین احساسهایی بهحساب میآید که باید شکل بگیرد تا فرد بتواند مشکلاتش را بدون ترس بیان کند. • ایجاد حس اطمینان برای موفقیت در ادامهٔ راه کوچ تحصیلی خوب چگونه زندگی دانشآموز را تغییر میدهد؟ کوچینگ تحصیلی را میتوان یکی از روشهایی در نظر گرفت که باعث میشود فرد در مسیر راحتتری برای موفقیت قرار گیرد و زمان کمتری را اتلاف کارهای بیهوده کند. درنتیجه: • در کوچینگ تحصیلی، فعالیت ذهنی فرد افزایش پیدا میکند و فرد در این شرایط باید خودش ایدههای ذهنیاش را شکل دهد و این موضوع باعث میشود که فرد احساس بهتری پیدا کند. • کوچهای تحصیلی در تلاش هستند که در وجود دانشآموزان خود توانایی استدلال و فکر کردن منطقی را به وجود آورند. • کوچینگ تحصیلی را میتوان یک فرایند انعطافپذیر دانست که در آن کوچ آموزشی، روشهایی را برای تغییر وضعیت فرد در نظر میگیرد و میتواند در هر زمان که حس کرد شیوهٔ خود را تغییر دهد و از یک شیوهٔ کارآمدتر استفاده کند
در کوچینگ ما 3 مرحله را مشخص میکنیم
1- نقطهای که در آن حضور دارید.
2- نقطه یا هدفی که قرار است به آن برسید.
3- روش رسیدن به آن نقطه.
در طی این فرآیند هر فردی میتواند به نقطه مطلوب خودش برسد.
چرا باید یک کوچ تحصیلی داشته باشیم؟
معمولاً کوچهای تحصیلی به افراد مخصوصاً دانشآموزان و دانشجویان کمک میکنند تا زمان خود را بهخوبی مدیریت کرده و بهصورت هوشمندانه مطالعه کنند.
برای آزمونهایشان برنامهریزی کرده و به شیوهای مرتبط با سبک یادگیریشان برای آنها استراتژیهایی طراحی کنند تا دستیابی به اهداف را سرعت بخشند امروزه میتوان در جلسات کوچینگ تحصیلی خیلی راحت با کوچ درباره اتفاقاتی که پیشآمده و نیز در مورد کلاس درس و خارج از آن صحبت کرد.
همچنین تجربیات خود را با کوچ در میان گذاشت. کوچ عمیقاً به حرفهای شما گوش میدهد و حرفهایتان را نیز بسیار جدی میگیرد.
بدون شک او شنوندهٔ خوبی برای حرفهی شماست. تحقیقات انجام دادهشده نشان میدهد دانشآموزانی که طبق یک برنامه زمانی مرتب با کوچ تحصیلی کار میکنند، در امور تحصیلی موفقتر هستند.
یک مشاور تحصیلی، برنامه مشخصی را برای کوتاهمدت و روند تحصیل به شما ارائه خواهد داد. درحالیکه در کوچینگ تحصیلی خبری از برنامه مشخص و تعریفشدهای برای همه نیست!
بلکه کوچینگ تحصیلی شمارا از پتانسیلها و تواناییهایی که دارید و فقط منحصر به خود شما است آگاه کرده و جالبتر اینکه نحوه استفاده از این پتانسیلها را در پایان جلسه کوچینگ، خود شما خواهید یافت.
بهترین زمان برای شرکت در جلسات کوچینگ تحصیلی
• در اواخرترم برای بالا بردن تمرکز و انجام کارهای عقبافتاده. • هر زمانی که حس میکنید عملکردتان در برنامه درسی خوب نیست.
زمانی که درباره سیاستها و برنامههای تحصیلیتان سؤالی دارید
• زمانی که حس میکنید فشار تحصیلی خارج از حد توان شما است. • حتی زمانی که میخواهید گزینههای تحصیلی را پیدا یا بررسی کنید. • معمولاً اوایل ترم بهترین زمان برای بررسی و مرور درسهای سال تحصیلی جدید و برنامهریزی برای آن است.
بعد از بررسی کامل در اواسط ترم که خوب در کلاسهای درس جا افتادهاید و میدانید در طولترم قرار است چه کارهایی انجام دهید و چه آزمونها و برنامههایی در پیش دارید.
معمولاً شما با کمک کوچ بر روی مباحث موردنظرتان کار میکنید.
به این صورت که کوچ با استفاده از مهارتهای پرسشگری قدرتمند، به شما کمک میکند تا خودتان بهترین استراتژیها و منابعی را پیدا کنید که بهواسطه آنها حتماً به هدفهایتان میرسید.
تفاوت کوچینگ تحصیلی و مشاوره چیست؟
لازم به ذکر است که باید در نظر داشته باشید کوچ تحصیلی و مشاور تحصیلی با هم تفاوتهایی دارند.
مشاوره تحصیلی معمولاً بر روی برنامهریزی درسیتان تمرکز دارد.
درحالیکه کوچینگ تحصیلی مباحث گستردهتری را در برمیگیرد و معمولاً استراتژیهای یادگیری، مهارتهای مدیریت زندگی و گرفتن نمرات عالی در آزمونهای مختلف را تضمین میکند.
درنتیجه اگر شما میخواهید به شکلی کاملاً تخصصی و منحصربهفرد برای تحصیلاتتان برنامهریزی داشته باشید و در مسیر درست حرکت کنید، کار کردن با یک کوچ تحصیلی بهترین گزینه انتخابی برای شما است.
احتمالاً فکر میکنید که این دو شباهتهای بسیاری با هم دارند، پس واقعاً تفاوت آنها چیست؟ فرق کوچینگ تحصیلی و مشاوره تحصیلی در رویکرد آنها است.
رویکرد یک مشاوره مبتنی بر بررسی شرایط و ارائه توصیه مبتنی بر شرایط است. بهعنوانمثال در بحث انتخاب رشته، مشاور به شما میگوید که چه رشتهای را باید انتخاب کنید.
ولی در این میان رویکرد کوچینگ بسیار متفاوت است.
معمولاً کوچ به فرد هیچ توصیهای نخواهد کرد و اساساً به او نخواهد گفت که چهکاری باید کند و چهکاری نباید انجام دهد. کوچینگ رویکردی است مبتنی بر ایجاد خودشناسی در فرد و رساندن او به خودشکوفایی.
حال در تمام طول این مسیر، کوچ تحصیلی هیچ نقشی در تصمیمگیریهای دانشآموز نداشته و تنها به دانشآموز کمک میکند تا بتواند خودش برای خودش بهترین تصمیمها را بگیرد.
چرا باید از کوچ تحصیلی برای انتخاب رشته استفاده کنیم؟
حالا که با کوچ تحصیلی و آموزشی آشنا شدید، شاید از خود بپرسید که اصلاً چرا وجود اینگونه مشاورهها ضروری است؟
در پاسخ باید بگوییم که اگر یک کوچ حرفهای یا بهتر بگوییم مشاوری عالی در کنار شما باشد، میتوانید از آزمون کنکور سربلند بیرون آید.
چراکه با مدیریت زمان، کاهش استرس، افزایش تمرکز و غیره امکان عبور از چالش و سختیهای پیش رو در خصوص انتخاب رشته و کنکور آسانتر میشود و احتمال موفقیت دانشآموز یا دانشجو بالاتر میرود.
کوچ تحصیلی باعث میشود تا نگرانیهای درونتان را بشناسید و بر آنها غلبه کنید.
اصلیترین مزایای کوچ تحصیلی در خصوص انتخاب رشته
کوچ تحصیلی برای انتخاب رشته میتواند بسیار حائز اهمیت باشد و روی تصمیم دانشآموز برای ادامه مسیر خود تأثیر فوقالعادهای بگذارد تا انتهای زندگی وی همراه آن باشد.
پس در ادامه به اصلیترین مزایا و ارزشهایی که یک مربی تحصیلی برای دانشآموز خلق میکند خواهیم پرداخت.
بازگو کردن مزایای هر رشته برای دانشآموز
از اصلیترین مزایای یک کوچ تحصیلی موفق برای دانشآموزشی که فرآیند انتخاب رشته را در نظر دارد این است که مراحل و مزایای هر رشته را برای او بازگو کند.
این راهنمایی از سمت مربی تحصیلی میتواند هدفهای درسی و تحصیلی و حتی فراتر از آن یعنی زندگی شخصی وی را برای او شرح داده و همه موارد زندگی او را تطابق دهد که نتیجه امر هدفمندی دانشآموز در این فرآیند است.
تقویت اعتمادبهنفس و عزتنفس داوطلب
مزیت دیگری که کوچ تحصیلی دارد این است که دانشآموز میتواند به کمک او عزت نفسش را تقویت کند که این تأثیر مستقیم روی هدف او یعنی کنکور و انتخاب رشته موردعلاقه و سازگار با آن است. درنتیجه به کمک این عزتنفس میتواند برای هدف خود بجنگد و به آن برسد.
با کوچ تحصیلی بهدوراز هرگونه استرس!
دیگر مزیت کوچ تحصیلی برای انتخاب رشته دانشگاهی این است که استرسهای واردشده در طول این انتخاب است که یک کوچ خوب میتواند تمامی این استرسها را از دانشآموز دور کند.
ضمناً در هفتههای آخر کنکور مسئله استرس بسیار اساسی بوده و در اکثر دانشآموزان شایع است.
نقش کوچ در آن زمان از هر زمان دیگری اساسیتر بوده و میتواند با تاکنیکهای علمی تمامی استرسها را از دانشآموز آماده برای کنکور دور کند.
نتیجه این عمل موفقیت در رتبه کنکور است و بعد از موفقیت و کسب رتبه موردنظر میتواند به رشته موردنظر ورود پیدا کند که این نقش کارآمد کوچ تحصیلی را نشان میدهد.
تعیین اهداف مطابق با تواناییهای دانشآموز
زمانی که مربی تحصیلی برای یافتن راهحلهای مطمئن برای هر دانشآموز اقدام میکند برای وی هدفهای مختلفی را در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت میچیند که این هدفها او را به سمت آیندهای روشن پیش میبرد.
درنتیجه با توجه به همین اهداف رشتههای تحصیلی موردنظر و مطابق با روحیات دانشآموز به او پیشنهاد میشود و وظیفه کوچ تحصیلی در زمان اجرای این اهداف این است که دانشآموز را در هر سه مرحله یاری دهد.
با گذر کردن از اهداف کوتاهمدت و میانمدت درنهایت برای هدف بلندمدت که کنکور باشد آماده شده است و میتواند به کنکوری بیعیب و نقص بیندیشد.
زیرا علاوه بر آمادگی علمی برای کنکور آمادگی روحی آن را هم پیدا کرده است که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
پیدا کردن نظم دانشآموز در تمامی مسائل
از اصلیترین فاکتورهای کمکی یک کوچ تحصیلی بهطورقطع نظم پیدا کردن امور دانشآموز است، این نظم نهتنها در درسها به او کمک کرده و ارتقای معدل وی را به دنبال دارد بلکه به کمک این نظم میتواند تصمیم بهتری را برای انتخاب رشته خود داشته باشد.
درنتیجه نظمی که مربی تحصیلی از لحاظ روحی به ذهن پر از استرس دانشآموز وارد میکند بهراحتی میتواند نتایج بسیار خوبی را برای وی خلق کند.
کشف دانشآموز توسط مربی تحصیلی و سوق دادن وی به رشته موردعلاقه
خیلی از اوقات دانشآموز نمیداند که دقیقاً کیست و چه تواناییهایی برای رسیدن به اهداف خود دارد.
اینجاست که کوچ تحصیلی در صدد کشف استعدادهای دانشآموز برآمده و تمامی این استعدادها را در انتخاب رشته وی دخیل کند و درنتیجه با کمک شناخت علایق فرد موردنظر او را به سمت هدف خود راهنمایی کند تا بتواند مراحل آن را برای خود ترسیم کرده و با تقویت روزافزون روحیه آن به کشف خود پرداخته و به هدف نهایی خود یعنی رشته موردعلاقهاش برسد.
البته گاهی هم این امکان وجود دارد که دانشآموز چیزی در خود نمیبیند و بسیار ناامید نزد کوچ میآید که در این سوژهها مربی باید در آغاز و بهمرور با صحبتهای تکنیکی و علمی خود دانشآموز را به خود واقعی خود برساند تا بعد از جمعآوری این خود درون بتواند هدفی را برای موفقیت او ترسیم کند.
استفاده از تجربههای موفق کوچ برای انتخاب رشته تحصیلی
یک مربی موفق در تحصیلات و انتخاب رشته دانشگاهی دانشآموز بسیار نقش دارد. زیرا میتواند تجربیاتی که سالیان سال در خصوص کوچ تحصیلی و با سوژههای مختلف داشته است را در اختیار او قرار دهد.
در نتیجه دانشآموز با فرض خود در موقعیتهای مشابهی که قبلتر کوچ تحصیلی با دانشآموزان دیگر تجربه کرده است میتواند پیشبینی دقیقی برای موفقیت خود در رشته تحصیلی انتخابی یافت کند.
این تجربیات فقط در خصوص انتخاب رشته تحصیلی او نبوده و قطعاً میتواند محیط خانه، محیط مدرسه، نحوه درس خواندن، رسیدن به اهداف شخصی و… را برای او ترسیم کند که این خود نقش مهمی در روحیه و رسیدن به هدف تجسم شده دارد.
آگاه بودن مربی تحصیلی از مشکلات، پیدا کردن راهحل برای آنها و ادامه مسیر اصلیترین نتایجی است که بهوفور در افراد دیده میشود و آیندهای درخشان را برایشان رقم میزند کم نبودهاند افرادی با راهنماییهای مشاور خود توانستهاند رتبه عالی در کنکور به دست آورده و موفق شوند.
بحث و نتیجهگیری
در جلسهای که کوچینگ تحصیلی به گفتگو درباره جنبهها شناختی و تحصیلی دانشآموز میپردازد مسئله روحیه و ایجاد انگیزه در وی مهمترین مسئله است.
زمانی که کوچ فردی را به جلسه کوچینگ دعوت میکند درواقع با بردن اعتمادبهنفس او سعی بر رسیدن به اهداف دارد.
این اهداف میتواند جنبههای مختلفی داشته باشد که از مهمترین آنها انتخاب رشته تحصیلی است.
درواقع زمانی که دانشآموز یا دانشجو انتخاب خود را کرده است ولی هنوز تردید دارد و از خود میپرسد “ من در این رشته موفق میشوم یا نه؟
“ کوچ تحصیلی وظیفه دارد تا او را قانع کند که بهترین انتخاب برای او همین انتخاب بوده است و در این شرایط اعتمادبهنفس او را تقویت کند که بتواند با قدرت دوچندان وارد چرخه جدید علمی خود در زندگی شود.
خیلی از مادران و پدران کارهای مختلفی برای فرزندان خود انجام میدهند تا بهترین مسیر را پیدا کنند ولی توجه به ریز مسائل مربوط به تحصیل در کار دانشآموز بسیار مؤثر است.
بگذارید یک مثال برای شما بزنیم؛ حتماً تابهحال دیدهاید که در کنار تشک کشتی در مسابقات فردی میایستد که نقش مربی کشتیگیر را دارد.
این مربی در کنار زمین میایستد تا کشتیگیر بتواند تاکنیکها، استراتژیها و نحوه برخورد با حریف خود را به یاد بیاورد و در هرلحظهای که نیاز است تکنیک خود را عوض کند تا بتواند به حریف خود چیره شود.
حال نقش مربی یا کوچ او در کنار زمین چیست؟
اگر این مربی در کنار زمین نبود چه اتفاقی میافتاد؟ بهطورقطع کشتیگیر تکنیکهای لازمه را پیادهسازی نکرده و درنهایت با تضعیف روحیه حداکثری در مسابقه شکست میخورد.
پس نقش مربی یا کوچ برای هر فردی در هر عرصهای بسیار حیاتی است. حال همین مثال را برای کنکور و انتخاب رشته تحصیلی یا دانشگاهی فرد در نظر بگیرید.
اگر خانوادهها یا دانشآموز قبل از هر اقدامی برای انتخاب رشته تحصیلی خود به سراغ کوچ تحصیلی برود چه اتفاقی میافتد؟
قطعاً مسیر روشنتری از اهداف خود یافت میکند که میتواند برای یک تصمیم وی را روشن کرده و به سمت هدف خود راهنمایی کند. ن
تیجه این امر این است که دانشآموز یا دانشجو به خودباوری درباره تحصیل در رشته موردنظر خود میرسد که این امری بسیار موفقیتآمیز در آینده تحصیلی او است.
یک کوچ آموزشی، مانند کسی است که آینهای در برابر شما گرفته. به این شیوه، او درون شمارا به خودتان نشان میدهد.
هدف یک کوچ از این کار نمایاندن زوایای پنهان وجود شما به خودتان است. او خوب میداند که دلیل سرگردانی شما چیست و در جهت رفع این مشکل آموزش دیده.
دلیل ناکامیهای ما، همیشه عدم لیاقت یا نبود استعداد نیست.
در بیشتر مواقع، عدم آشنایی با تواناییهای درونی و ناکارآمدی در استفاده از آنها است که منجر به این امر میشود.
به بیان ساده، حافظ میفرماید: فکر هر کس بهقدر همت او است. یعنی اگر توانایی انجام کاری را نداشتیم، هیچوقت رؤیای آن را در سر نمیپروراندیم.
نویسنده: سرکار خانم فاطمه بلک از دانش پذیران دوره سوم تربیت کوچ حرفهای کسبوکار ویدان