تبدیل شدن به یک مربی کسبوکار موفق ، یک حرفه نیست، بلکه یک روش زندگی است و اگر از هر مربی بپرسید که راز موفقیت او چیست، مطمئن باشید که خواهید شنید که این کار به تجربه، فداکاری، صبر و شکیبایی زیادی نیاز دارد.
نوع خاصی از عزم. درحالیکه بدون شک این یک حرفه چالشبرانگیز است، مربیگری همچنین میتواند یکی از رضایتبخشترین و پرسودترین تجربیات باشد.
امروزه، تقاضای زیادی برای مربیان در تمام صنایع وجود دارد، درواقع، پس از فناوری اطلاعات، مربیگری کسبوکار دومین شغل با سریعترین رشد در جهان است.
هرکسی که مشتاقانه میخواهد مربی کسبوکار شود، باید از خود بپرسد که آیا این ویژگیهای حیاتی را دارد یا خیر.
۱. یک یادگیرنده مادامالعمر که انگیزه بالایی دارد و برای موفقیت انگیزه دارد
یک مربی خوب ممکن است تمام تجربیات مدیریت کسبوکار در جهان را داشته باشد، اما یک مربی عالی بهطور مداوم در تلاش است تا در توسعه شخصی سرمایهگذاری کند و دانش خود را گسترش دهد و بهطور مداوم روندهای فناوری جدید را یاد بگیرد.
با جلوتر ماندن از طریق رشد خود، میتوان تغییرات اقتصادی بالقوه را پیشبینی کرد و درنهایت کارآمدتر بود.
۲. مشتاق برای کمک به دیگران، برای رسیدن به موفقیت بیشتر در تجارت و زندگی
یک مربی کسبوکار نهتنها باید تمایل داشته باشد که دانش خود را برای ارتقاء و کمک به موفقیت دیگران به اشتراک بگذارد، بلکه باید تلاش کند و مشتریان خود را تشویق کند تا نسخههای بهتری از خود شوند.
بهعبارتدیگر، یک مربی بزرگ کسی نیست که تلاش میکند پیشرو باشد، بلکه بیشتر برای ایجاد رهبر تلاش میکند.
بنابراین، آنها باید بتوانند مشتریان را تشویق به خودآموزی و سرمایهگذاری در توسعه شخصی خود کنند که درنهایت منجر به موفقیت در تجارت میشود.
۳. کسبوکار را بهعنوان یک کل دوست داشته باشید، نه فقط یک کارکرد یا صنعت
هر مربی میخواهد از کسی یاد بگیرد و وقت بگذارد تا به صحبتهای کسی گوش دهد که چند بار در این رشته بوده است و میتواند با اطمینان به تجربههای زندگی واقعی تجاری اشاره کند.
برخی از بهترین مربیان کسبوکار دارای سابقهای در امور مالی، بازاریابی، اقتصاد یا حقوق هستند.
بااینحال، یک مربی عالی باید در مورد هر جنبهای از مدیریت کسبوکار اعتمادبهنفس داشته باشد و به اندازه کافی مطمئن باشد که بدون توجه به صنعتی که شامل آن میشود، پشتیبانی، مشاوره و راهنمایی فوقالعادهای ارائه دهد.
۴. مهارتهای قوی برای رهبری، ارتباطات و روابط
کسبوکار کوچینگ “تمام موارد لیست شده را به اتمام رساندن!” نیست، بلکه ایجاد روابط معتبر و طولانیمدت با مشتریان شما است.
شما باید بتوانید نهتنها زمان و دانش خود را برای حمایت از مشتریان خود سرمایهگذاری کنید، بلکه باید روابط کاری خود را با ایجاد یک ارتباط واقعی دانستن چگونگی ایجاد رابطه با یک نفر میتواند تمایل او را برای کمک، همکاری و حمایت از یکدیگر تشویق کند.
تحقیقات نشان میدهد که ارتباط باز و یک رابطه قوی بین مربی و مشتری قطعاً به موفقیت یک برنامه راهنمایی کمک میکند.
۵. اعتمادبهنفس داشتن تصمیمگیرندگان کلیدی بهعنوان مشتریان و همکاران
درک این نکته مهم است که رهبران بزرگ و اکثر صاحبان مشاغل اهمیت کار با کارآفرینان همفکر و جویای مشاوره و نظرات را میدانند.
یک مربی کسبوکار موفق تلاش میکند با مشتریان و همکارانی که هدف مشترک دستیابی به موفقیت را دارند کار کند.
۶. به اندازه کافی مراقب باشید که حقیقت را به مردم بگویید
برای اینکه هر مربی بتواند اعتماد مشتریان خود را جلب کند، صداقت ضروری است.
یک مشتری ترجیح میدهد یک مربی کسبوکار بهجای تلاش برای جلوگیری از آسیب رساندن به احساسات او، حقیقت را در مورد مشکلات احتمالی که ممکن است چالشهای بزرگتری در مسیرش ایجاد کند را بگوید.
۷. توانایی شخصیسازی با خلاقیت خود و تفکر انتقادی
بر اساس فهرست ده برتر مهارتهای انجمن جهانی اقتصاد، خلاقیت و تفکر انتقادی به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.
اینها برای هر مربی کسبوکار بسیار مهم است زیرا او باید بتواند درعینحال که خطرات و نتایج بالقوه را میسنجد، ایده تولید کند.
آنها همچنین همراه با همدلی، تمایل به همکاری، سازگاری و از همه مهمتر نوآوری هستند که قطعاً ویژگیهای انسانی لازم برای دستیابی به نتایج مطلوب برای مشتریان هستند.
۸. مربی با تمایل به یادگیری، رشد و توسعه مهارتهای جدید
یک مربی بزرگ مایل است دقت لازم را انجام دهد، ساعات اولیه را به کار ببندد و مراحل استخدام را طی کند که ممکن است سه ماه یا بیشتر طول بکشد.
به همین دلیل است که یک مربی عالی از هر راه ممکن برای بهبود مهارتهای خود برای کمک به مشتریان خود برای موفقیت استفاده میکند.
۹. رقابتپذیر، مایل به تعیین اهداف و دنبال کردن آنها
مربی کسبوکار بودن به این معناست که تا زمانی که راهحلهای مناسب برای مشتریان پیدا نکنید، هرگز از مشتریان خود دست نکشید.
مهم است که به یاد داشته باشید که افراد موفق آرزو نمیکنند که یک چالش آسانتر باشد، آنها تکالیف خود را انجام میدهند، بهخوبی آماده میشوند و مطمئن میشوند که شکست نمیخورند.
قاطعیت و انعطافپذیری برای رسیدن به اهداف شخصی خود و مشتریان احتمالاً مهمترین ویژگیهایی است که به تضمین موفقیت برای هر مربی تجاری کمک میکند.
۱۰. تمایل به پس دادن با راهنمایی و آموزش دیگران.
از خود بپرسید که چرا میخواهید وارد حرفه مربیگری شوید.
اگر پاسخ این است که میخواهید به مردم کمک کنید تا پتانسیلهای خود را درک کنند، که بهنوبه خود به رشد جوامع بهتر کمک میکند، در این صورت در مسیر درستی هستید.
هر مربی کسبوکار موفق، اشتیاق زیادی برای کمک به افراد برای تحقق رؤیاهای خود دارد و آنها را به درک ارزش واقعی خود در کسبوکار و چگونگی ایجاد تغییر کمک میکند.
این در مورد نشان دادن به صاحبان مشاغل کوچک است که چقدر میتوانند سودآور باشند.
۱۱. توانایی استفاده از یک سیستم و مدل اثباتشده، در کلاس جهانی
در موسسه ویدان مربیگری کسبوکار متناسب کار در ایران و بومی شده تدریس میشود.
اگر سیستمها و مدلهای مربیگری را درک کنید، میتوانید برای مشتریان خود ارزشمند باشید.
دکتر محمدمهدی ربانی تمام رموز و فوت کوزهگری خود را در کوچینگ به شما آموزش میدهد.
دوره چهارم تربیت کوچ حرفهای ویدان
محمدمهدی ربانی مدرس دوره آموزشی “تربیت کوچ حرفهای کسبوکار” ۱۵ سال است که در صنعت کوچینگ مشغول به فعالیت است. او صاحب چندین کسبوکار در داخل و خارج ایران است.
در این سالها کوچ صدها نفر بوده است، افرادی که در کسبوکار و زندگی شخصی خود توانستهاند تحولی عمیق ایجاد کنند و ثروت عظیمی کسب کنند.
حال او میخواهد حاصل سالها تجربیات خودش را با تلفیقی از دانش روز در اختیار علاقهمندان به حرفه کوچینگ قرار دهد.
در دوره “تربیت کوچ حرفهای کسبوکار” دستورالعملها و آموزش گامبهگام کوچینگ را بدون پنهانکاری در مورد چگونگی کسب درآمد پایدار از حرفه مربیگری دریافت میکنید.
نقشه راه و نحوه کسب درآمد از شصت میلیون تا شش میلیارد تومان در سال را از کوچینگ، کاملاً مشخص و شفاف و طبق تجربه شخصی محمدمهدی ربانی کوچ و مربی کسبوکار میآموزید تا در مدت زمان محدود از استاد خود جلو بزنید و به درآمدی بسیار بالا برسید.
این دوره آزمون و کارآموزی دارد و در صورت گذراندن تمام مراحل با موفقیت، میتوانید با ویدان همکاری داشته باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر همین الان اینجا را کلیک کن.
نظر بدهید